Backpacking to Uzbekistan - Everything you need to know - Samarkand - Registan - Journal of Nomads

Backpacken in Oezbekistan – Alles wat je moet weten voor je vertrek

In dit artikel vind je alle reisinformatie over Oezbekistan terug en vertel ik je alles wat je moet weten als je wil gaan backpacken doorheen dit prachtige land.

 

Pin me voor later!

 

Oezbekistan is een (voorlopig nog) niet zo’n bekende reisbestemming. Dat is best jammer, want het is een prachtig land dat je na je bezoek nog lang zal herinneren! Het is gelegen op de fameuze Zijderoute, waar je een rijkdom aan cultuur en architectuur kan terugvinden.

 

Je kan heel gemakkelijk zelfstandig reizen en backpacken in Oezbekistan. Hier is alle praktische informatie die je moet weten om voorbereid op reis naar Oezbekistan te gaan.

 

Backpacking to Uzbekistan - Everything you need to know - Samarkand - Journal of Nomads

 

 

1. Heb je een visum nodig voor Oezbekistan?

 

Update 2019

 

Om te kunnen reizen in Oezbekistan moest je voordien op voorhand een visum voor aanvragen. Die kon je voor 15 of 30 dagen verkrijgen 

 

Vanaf 1 februari 2019 wordt het veel gemakkelijker. Je hebt namelijk geen visum meer nodig om naar Oezbekistan te reizen!

 

De huidige president Shavkat Mirziyoyev wil het land toegangelijk maken voor reizigers om zo het toerisme in Oezbekistan beter te ontwikkelen (want hier zijn veel centjes mee te verdienen…). Net als vele andere landen, kan je vanaf nu als Belg of Nederlander 30 dagen lang in het land rondreizen zonder een visum te hoeven aanvragen. Je krijgt de stempel bij aankomst en dat is het! 

 

The Ultimate Guide to Backpacking in Uzbekistan - Journal of Nomads

 

 

2. Welke vaccinaties heb je nodig voor Oezbekistan?

 

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor een rondreis doorheen Oezbekistan. Wel worden inentingen tegen DTP, Hepatitis A en tyfus aangeraden, vooral als je van plan bent wat ‘avontuurlijker’ te eten of afgelegen dorpjes te bezoeken.

 

 

3. Ik ga naar Oezbekistan en ik neem mee…

 

Laten we eerst beginnen met wat je NIET mag meebrengen naar Oezbekistan:

 

3.1 Verboden om mee te brengen :

Wees voorzichtig met wat je meeneemt betreffende medicijnen. Pijnstillers met codeïne, slaappillen en antidepressiva zijn ten strengste verboden. Bekijk zeker dit lijstje van verboden middelen voordat je je medicijndoosje inpakt.

 

Hou het qua medicatie zo sober mogelijk! Ik had enkel gewone pijnstillers en immodium mee (breng zeker iets mee in het waarschijnlijke geval van diarree). Als je toch speciale medicatie nodig hebt, zorg er dan zeker voor dat je het voorschrift bijhebt, net als het doosje en de gebruiksaanwijzing!

 

Ook moet je opletten met de boeken die je meebrengt. Je laat beter literatuur over religie, politiek en geschiedenis thuis. Een reisgids is geen probleem.

 

Toen ik de landgrens vanuit Kirgizië overstak, werd m’n e-reader bij de douane gecontroleerd. Ik moest al m’n boeken tonen en bij sommige boeken moest ik wat extra uitleg geven. Ik moest zo het boekEen werkweek van 4 uur” door Tim Ferris uitleggen… De douaneambtenaar kon er maar niet bij hoe iemand een full-time inkomen kan verdienen door slechts 4 uur per week te werken.

 

Breng ook zeker geen pornografische films en foto’s mee! Daar zijn ze echt streng op en soms zal de douane je telefoon, camera of laptop controleren. Je verwijdert ook best alle films en foto’s die iets te maken hebben met het leger, politiek,…

 

Het is ook niet toegestaan om foto’s te nemen van officiële instanties, officieren en politieagenten. Een drone wordt – jammer genoeg – ook niet toegelaten.

 

Oh, en ze houden ook niet van (foto’s met) bebaarde mannen… Islamitisch fundamentalisme wordt in Oezbekistan zwaar onderdukt en bebaarde mannen worden als een bedreiging gezien. Je kan er hier meer over lezen.

 

Het lijkt misschien allemaal overweldigend maar laat dit je niet tegenhouden om naar Oezbekistan te reizen. Zolang je met bovenstaande rekening houdt, zul je absoluut geen problemen hebben.

 

The Ultimate Guide to Backpacking in Uzbekistan - Journal of Nomads

 

En dan nu tijd voor wat je wel moet meebrengen:

 

3.2 Geld

In Oezbekistan betaal je met de Oezbeekse Sum (UZS). €1 is ongeveer 9528 UZS (januari 2019).
Er zijn heel weinig pinautomaten in het land te vinden en als je er al één vindt, is de kans groot dat die niet werkt. Breng dus cash geld mee! Je kunt euro’s ter plaatse wisselen, maar de Amerikaanse dollars krijgen wel de voorkeur. Let er wel op dat de biljetten onbeschadigd zijn!

 

Ik ben momenteel bezig met een overzicht over hoeveel de reis naar Oezbekistan mij heeft gekost. Op die manier geef ik je een idee van hoeveel geld je moet meenemen. Reken op grofweg 400 Amerikaanse dollars per persoon voor 15 dagen.

 

Sinds september 2017 is er in Oezbekistan veel veranderd betreffende de plaatsen waar je geld kan wisselen. Voordien was het beter om je geld op de zwarte markt te wisselen, waar de wisselkoers hoger was.

 

Intussen heeft de Oezbeekse overheid de zwarte markt onaantrekkelijk gemaakt door de vaste wisselkoers in de banken sterk te verhogen. Het is tegenwoordig dus voordeliger – en betrouwbaarder – om naar een bank te gaan waar je euro’s of dollars kunt wisselen voor Oezbeekse sum.

 

Neem wel een extra tasje voor je bankbiljetten mee, want je zal de bank met een grote stapel biljetten verlaten. Er zijn intussen al biljetten met een waarde van 10000UZS verschenen (voordien was het bankbiljet van 5000 UZS die met de hoogste waarde), maar ze nemen nog steeds veel ruimte in!

 

Dit stapeltje geld heeft een waarde van 1.200.000 UZS, wat ongeveer €120 is.

Backpacking to Uzbekistan - Everything you need to know - money in Uzbekistan- Journal of Nomads

 

Vroeger was het ook moeilijker om de Oezbeekse sum terug te wisselen in dollars. Tegenwoordig is dat geen probleem meer. Voordat je het land verlaat, kan je bij de bank of bij één van de wisselkantoortjes aan de landgrenzen terecht om je overgebleven sum terug te wisselen.

 

Toen ik de landgrens met Kirgizië overstak, heb ik in een wisselkantoortje aan de grens mijn overgebleven Oezbekische Sum kunnen wisselen in Kirgizische Sum.

 

Belangrijk:
Wanneer je het land binnenkomt, krijg je een formulier waarop je moet aangeven hoeveel cash je bij je hebt. Bewaar dit document zorgvuldig!

 

Bij het verlaten van Oezbekistan moet je opnieuw eenzelfde formulier invullen waarop je aangeeft hoeveel cash je nog overhebt.

 

Het is heel belangrijk dat je met minder geld het land verlaat! De kans dat beide formulieren worden vergeleken en als blijkt dat je meer geld in je bezit hebt dan toen je het land binnenkwam, zullen ze je verdenken van illegale werkpraktijken. En geloof me, dit wil je ECHT NIET!!

 

The Ultimate Guide to Backpacking in Uzbekistan - Journal of Nomads

 

3.3 Reisverzekering

Het is niet verplicht om een reisverzekering te hebben als je naar Oezbekistan reist. Toch zou ik je aanraden om één aan te sluiten voor de periode van je reis. Je weet maar nooit…

 

Mocht je nog geen reisverzekering hebben, dan raad ik je de Reisbijstandverzekering van Allianz Global Assistance aan!

 

Voor België, klik hier:


Voor Nederland, klik hier:

 

3.4 Stopcontacten in Oezbekistan

In Oezbekistan hebben ze dezelfde stopcontacten als in België en Nederland (type C en F), dus je hoeft in principe geen reisstekker mee te nemen.

 

 

 

3.5 Welke kledij neem je mee naar Oezbekistan?

Net als bij ons genieten de Oezbeken van de vier seizoenen. Neem dus gepaste kledij mee afhankelijk van de periode waarin je reist.

 

In de winter kan het er heel koud zijn (gemiddeld -10°C) en ligt er vaak ook sneeuw. Neem zeker warme kledij mee als je van plan bent tussen de maanden november en maart naar Oezbekistan te reizen.

 

In de zomer (juni – september) is het er snikheet (gemiddeld 35°C) dus neem dan lichte zomerkledij mee.

 

Hou er wel rekening mee dat de Oezbeken nogal conservatief zijn en respecteer hun cultuur.

 

Loop dus als vrouw niet in minirokjes, korte shorts en onthullende topjes rond. T-shirts met korte mouwen en rokken, jurken en shorts die tot aan de knie komen zijn wel oké, behalve wanneer je religieuze gebouwen en plaatsen bezoekt. Daar moet je een lange broek of rok dragen en je armen bedekken.

 

Als man is het ook niet altijd gepast om een short te dragen. En de marcellekes (singlets) laat je beter thuis. Draag in de plaatse lange katoenen broeken.

 

Backpacking to Uzbekistan - Everything you need to know - Samarkand - Journal of Nomads

 

 

3.6 Drinkwater in Oezbekistan

Ik raad het je niet aan om het kraanwater in Oezbekistan te drinken. Koop flessen water in de plaatselijke supermarkten of breng een Lifestraw Go mee.

 

Dit is een herbruikbare fles die water filtert met behulp van een vervangbare koolstoffilter terwijl je drinkt. Als het water door de filter gaat, verwijdert deze kalk, chloor en organische bacteriën uit het kraanwater.

 

Het is niet alleen goed voor je buik en portemonnee maar hierdoor hoef je dus geen plastieken flessen water te kopen en is het dus ook supergoed voor het milieu!

 

 

 

 

4. Wat is de beste reistijd voor Oezbekistan?

 

De beste periode om Oezbekistan te bezoeken is in de lente of de herfst. De temperatuur is er dan heel aangenaam om rond te wandelen en te reizen, in tegenstelling tot de hete zomermaanden.

 

De winter kan ook heel bijzonder zijn. Het is er dan misschien wel heel koud maar de sneeuw transformeert alles tot een prachtig winter wonderland. Dit is de reden waarom ik in december naar Oezbekistan reisde.

 

Jammer genoeg kwam ik net te laat (of juist te vroeg?). Het had enkele dagen voor mijn aankomst gesneeuwd en ik kon nog net van de laatste restjes in de hoofdstad Tashkent genieten. In de andere steden was de sneeuw al verdwenen toen ik er toekwam.

 

De laatste restjes sneeuw in Tashkent

Backpacking to Uzbekistan - Everything you need to know - snow in Tashkent - Journal of Nomads

 

 

5. Rondreizen in Oezbekistan: openbaar vervoer, auto huren of liften?

 

5.1 Reizen met het openbaar vervoer in Oezbekistan

Het is heel gemakkelijk om met het openbaar vervoer rond te reizen in Oezbekistan. Het is ook heel goedkoop! Je kan zowel per trein als met een shared taxi reizen.

 

Met de trein kan je bijna alle toeristische bestemmingen in Oezbekistan bereiken. Er zijn twee soorten treinen: de Afrosiyob – een moderne sneltrein, en de Sharq – een ouderwetse trage trein. De laatste is de goedkoopste maar beide treinen zijn heel comfortabel.

 

De Sharq is de enige trein waarmee je ‘s nachts kan reizen (bvb van Tashkent to Urgench). Dan kan je ofwel een private slaapwagon boeken (1e klasse) of een gedeelde slaapwagon (2e klasse).

 

In de Afrosiyob kan je in 1e en in 2e klasse reizen, in de Sharq heb je 3 klasses. In beide treinen komen er mensen langs die tijdens de reis koffie, thee en snacks verkopen.

 

Tickets kan je in het treinstation verkrijgen. De meeste loketbedienden begrijpen Engels. Het is wel beter om je ticket een dag op voorhand te kopen, vooral als je tijdens het hoogseizoen (mei – september) reist. Je moet ook je paspoort meebrengen.

 

Een 2e klasse ticket voor de Afrosiyob kost ongeveer 70.000 UZS voor een 3 uur durende treinreis. Je kan de reisschema’s bekijken op de Uzbek Railway website.

 

Zorg dat je op de dag van je vertrek minstens 1 uur op voorhand in het treinstation bent. Soms zijn er lange wachttijden aan de ingang, waar net als in de luchthaven, je bagage en paspoort worden gecontroleerd.

 

Tweede klasse in de Sharq trein:

Backpacking to Uzbekistan - Everything you need to know - traveling by train in Uzbekistan - Journal of Nomads

 

Je kunt je ook per shared taxi verplaatsen. Dit zijn taxi’s die op een vaste plek – vaak net buiten de stad – vertrekken. Je hostel of hotel zal wel weten waar je die kan vinden. Deze gedeelde taxi’s deel je dus met andere passagiers (die je zelf niet moet zoeken). De taxi vertrekt wanneer ze vol zit.

 

Vaak hoef je niet te lang naar de taxi met jouw bestemming te zoeken. De bestuurders zullen jou wel vinden… Let goed op want ze kunnen nogal opdringerig zijn!

 

Wees je bewust van de prijs (vraag die ook na in je hostel of hotel) want ze verdubbelen deze maar al te vaak voor onwetende toeristen. Spreek ook duidelijk de prijs af en zorg ervoor dat de bestuurder niet vertrekt zonder op medepassagiers te wachten. Anders moet je de volle prijs betalen!

 

Voor een rit in de stad zelf, betaal je maximum 8.000 UZS. Voor een rit van 2 tot 3 uren naar een andere stad betaal je ongeveer 50.000 UZS, afhankelijk van hoe goed je bent in het afdingen van de prijs. Zelf ben ik daar niet zo goed in. Ik vind het zelfs vervelend om af te moeten dingen. Daarom dat ik ervoor koos om per trein te reizen als ik kon…

 

 

5.2 Reizen met de auto in Oezbekistan

Sinds kort is het voor buitenlanders toegestaan om een auto in Oezbekistan te huren maar dit is enorm duur als je zelf wil rijden! Het is veel goedkoper om een auto met bestuurder te huren.

 

In het geval dat je met je eigen wagen van België of Nederland naar Oezbekistan reist, mag je die wel het land binnenbrengen zolang je al de nodige documenten meehebt. Meer informatie kan je hier terugvinden.

 

Weet wel dat het moeilijk is om benzine of diesel te verkrijgen, met dat de meeste wagens in Oezbekistan op propaangas rijden.

Voor meer informatie over het reizen met de auto in Oezbekistan, verwijs ik je door naar de website van Caravanistan.

 

 

5.3 Liften in Oezbekistan

Liften in Oezbekistan is toegestaan en mogelijk maar verwacht wel dat dat de meeste bestuurders geld zullen vragen. Wees dus van het begin af aan heel duidelijk dat je geen geld hebt als je niet voor de rit wil betalen.

 

Zorg er ook voor dat je een basiskennis van de taal hebt (zie punt 9 ‘Welke taal wordt er in Oezbekistan gesproken‘) zodat je je intenties kan uitleggen.

 

Backpacking to Uzbekistan - Everything you need to know - Samarkand - Journal of Nomads

 

 

6. Overnachten in Oezbekistan

 

Volgens de wet is het niet toegestaan om bij een gastgezin te logeren en moeten toeristen zich elke avond in een hotel of hostel laten registreren. Dit gebeurt automatisch bij het inchecken. Je moet deze registratiepapieren goed bijhouden want die kunnen worden gecontroleerd bij het verlaten van het land.

 

Toen ik Oezbekistan verliet, heeft er niemand naar deze papieren gevraagd. Maar je weet nooit, de kans zit er dik in dat ze er aan de grenscontrole toch om vragen.

 

Wees niet ontmoedigd als je van plan was om te kamperen of een avond bij een gastgezin te overnachten. Zolang je je minstens 1 uit 3 nachten laat registreren in een hotel of hostel, zal je niet in problemen komen.

 

Opgepast: als je van plan bent enkele dagen in de Fergana vallei door te brengen, moet je je daar WEL elke avond laten registreren. Lap deze regels niet aan je laars, want niet alleen jij maar ook je gastgezin kan hierdoor zwaar in de problemen komen.

 

Als je de nachttrein neemt, wordt dit ticket ook als registratie gezien (hou je tickets dus bij je!).

 

Backpacking to Uzbekistan - Everything you need to know - registration - Journal of Nomads

 

 

7. Drinken en eten in Oezbekistan

 

De Oezbeekse keuken wordt getypeerd door gerechten die voornamelijk bestaan uit rijst, noedels, groenten en heel veel schapenvlees. Als vegetariër is het uitdagend maar niet onmogelijk om vleesvrije maaltijden te vinden maar als veganist is het praktisch onmogelijk om een typisch Oezbeeks gerecht te eten.

 

Plov is het populairste gerecht in Oezbekistan. Dit gerecht bestaat uit rijst, schapenvlees, uien, wortels en rozijnen gebakken in schapenvet.

 

In de zomer vind je er ook veel fruit, vooral de meloenen zijn er overheerlijk!! Ga zeker ook eens langs bij één van de vele lokale markten waar je diverse kruiden, groente, fruit en lekker Oezbeeks snoepgoed kan kopen.

 

Als je even genoeg krijgt van de Oezbeekse keuken, kan je in de grotere steden – zoals Tashkent en Samarkand – bij één van de vele internationale restaurants terecht.

 

Backpacking to Uzbekistan - Everything you need to know- food in Uzbekistan - plov - Journal of Nomads
In the Plov center of Tashkent

 

 

Bij het eten wordt voornamelijk water en frisdrank geserveerd. Thee is ook overal verkrijgbaar maar als koffieliefhebber moet je je tevreden stellen met oploskoffie. Er zijn wel enkele koffiehuisjes in de grotere steden te vinden waar ze (relatief) kwaliteitsvolle koffie serveren.

 

Je kan alcoholische dranken zoals bier en Oezbeekse wijn (echt heel lekker!) in de lokale supermarkten kopen. Vooral wodka is er in alle soorten en maten te verkrijgen.

 

 

8. Religie in Oezbekistan

 

Oezbekistan is een post-Sovjetstaat. Tijdens het Sovjetbewind werden religieuze praktijken zwaar de kop ingedrukt. Pas na de val van de Sovjet Unie in 1991 nam de religieuze vrijheid in Oezbekistan toe.

 

Ongeveer 90% van de bevolking is moslim en 10% is Russisch-orthodox. Islamitisch-fundamentalistische groeperingen die terug willen naar een conservatieve Islam zijn officieel verboden in Oezbekistan.

 

Hierdoor wordt de Islam niet echt in het openbaar uitgeoefend. Je kan zelfs in de gevangenis belanden als je een baard laat groeien of een alcoholisch drankje van iemand weigert (dit wordt geassocieerd met de conservatieve Islam).

 

Toch zal je merken dat er veel vrouwen een hoofddoek dragen (wat meer verbonden is aan de cultuur) en zijn de Oezbeken best wel conservatief. Hou hier dus rekening mee betreffende je kledingstijl (zie 3.5 Welke kledij neem ik mee).

 

Backpacking to Uzbekistan - Everything you need to know - Religion in Uzbekistan - Journal of Nomads

 

 

9. Welke taal wordt er gesproken in Oezbekistan?

 

De officiële taal in Oezbekistan is het Oezbeeks. Het behoort tot de familie van de Turkse talen dus als je wat Turks spreekt, kan je het Oezbeeks wat begrijpen. Vooral de cijfers zijn gelijkend. Mijn kennis van het Turks heeft mij enorm geholpen tijdens het onderhandelen met verkopers en taxibestuurders!

 

Veel Oezbeken spreken Russisch als een tweede taal. Dit komt omdat Oezbekistan ooit deel was van de Sovjet Unie. Kennis van de Russische taal zal je zeker ook enorm helpen als je de Oezbeken beter wil leren kennen! Je ervaart een land op een heel andere manier wanneer je met de bewoners kan praten!

 

De Engelse taal is langzaam z’n opmars aan het maken. Vooral in de toeristische steden kan je al mensen vinden die wat Engels kunnen, maar die zijn nog steeds in de grote minderheid.

 

Een taalgids zal je zeker op de goeie weg helpen. Hugo’s taalgids Russisch Spreken & Begrijpen is een aanrader!

 

 

Zelf leer ik een nieuwe taal via de leermethode van Pimsleur. De lessen worden in het Engels gegeven. Als je een gemiddeld niveau van het Engels hebt, dan is dit misschien wel wat voor jou! Mij heeft het alleszins enorm geholpen om toch een basiskennis van het Russisch te hebben. Klik hier voor meer informatie: Learn a New Language with Pimsleur – Free Shipping Every Day!

 

De Oezbeken houden ervan om met buitenlandse reizigers te praten!

Backpacking to Uzbekistan - Everything you need to know - people of Uzbekistan - Journal of Nomads

 

 

10. Veiligheid in Oezbekistan

 

Ik begrijp wel dat veel mensen zich afvragen of Oezbekistan wel veilig is om te backpacken. Het is immers een nog tamelijk onbekend land in Centraal Azië en z’n buurland Afghanistan heeft niet de beste reputatie.

 

Ook wordt een -stan land automatisch geassocieerd met bvb Pakistan. Toch hoef je je als backpacker en reiziger absoluut geen zorgen te maken over je veiligheid!

 

Er heerst sowieso een strenge controle, politieagenten maken deel uit van het straatbeeld en de mensen hebben echt geen boze intenties.

 

In tegenstelling, toerisme is een rijke bron voor inkomen en de Oezbeken willen dat je een fantastische ervaring hebt in hun land. Het zijn ook hele gastvrije mensen en je wordt dan ook als een hele welkome gast ontvangen!

 

Ik heb alleen als vrouw in Oezbekistan rondgereisd en ik heb me nooit onveilig gevoeld. Lees er hier meer over.

 

Backpacking to Uzbekistan - Everything you need to know - solo female travel Uzbekistan - Journal of Nomads

 

 

Heb je nog vragen over je komende reis naar Oezbekistan? Laat het mij gerust weten in de reacties hieronder!

 

Reizen algemeen
 

Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Indien je een product aankoopt via een van deze links, verdienen wij wat extra geld, zonder dat jij hiervoor extra kosten betaalt! Zie het als een kleine donatie zodat wij deze blog kunnen blijven onderhouden. Alvast bedankt!  

Follow Cynthia - Journal of Nomads:

Writer, travel photographer, Panasonic Lumix Ambassador and co-founder of Journal of Nomads

I have Belgian roots but the world has been my home for the past 8 years. I'm an artist at heart and often get lost in my thoughts. I like to create some-thing out of no-thing and once I feel inspired, I'm unstoppable. I love telling stories and taking photos, showing the beauty and extraordinary of the world around me. Oh, and I love making the impossible elegantly probable. Once you realize that you're a creator and the world is your playfield, there's no limit to what can be done!