The Best of Kyrgyzstan – 14-daagse Avontuurlijke Rondreis Kirgizië

14-daagse Avontuurlijke Rondreis Kirgizië

Neem deZE ZOMER DEEL aan DE “Best of Kyrgyzstan” Avontuurlijke Groepsreis!

BESCHIKBARE DATA:

15 – 28 JULI 2021 (nog 6 plaatsen beschikbaar)

15 – 28 AUGUSTUS 2021 (nog 12 plaatsen beschikbaar)

12 – 25 SEPTEMBER 2021 (nog 6 plaatsen beschikbaar)

Wil je graag deelnemen? BOEK JE PLAATS HIER

EN ONTVANG 10% KORTING OP DE TOTALE KOSTPRIJS VAN DEZE GROEPSREIS!

(korting geldig tem 15 januari 2021)

Na het grote succes van ons 8-daags Offroad Avontuur en 10-daagse Avontuurlijke Tocht in Kirgizië, besloten we beide reizen te combineren in één grote avontuurlijke rondreis: het allerbeste van Kirgizië in 14 dagen!

Ben je dol op avontuur, cultuur en natuur? Heb je zin om met een 4×4, te paard en te voet naar de meest ongerepte bergmeren van Kirgizië te reizen?

Droom je ervan om in ongerepte valleien en aan de oevers van kristalheldere bergmeren te kamperen? Zou je graag de Kirgizische semi-nomaden ontmoeten, in hun joertkampen verblijven en met hen te paard in de omliggende bergen rondtrekken?

Als je al deze vragen met een enthousiaste ja beantwoordt,

neem dan deel aan onze 14-daagse Avontuurlijke Rondreis in Kirgizië!

De Avontuurlijke Rondreis gaat door op:

15 – 28 JULI 2021 (nog 5 plaatsen beschikbaar)

15 – 28 AUGUSTUS 2021 (nog 12 plaatsen beschikbaar)

12 – 25 SEPTEMBER 2021 (nog 6 plaatsen beschikbaar)

 BOEK JE PLAATS HIER

EN ONTVANG 10% KORTING OP DE TOTALE KOSTPRIJS VAN DEZE GROEPSREIS!

(korting geldig tem 15 januari 2021)


Bekijk ook onze andere avontuurlijke reizen in Kirgizië:

10-daagse Avontuurlijke Tocht en 8-daagse Overland Expeditie


Wat je mag verwachten op deze Avontuurlijke Rondreis

Tijdens deze Avontuurlijke Rondreis rijden we met een 4×4 naar het afgelegen gebied nabij Kel Suu, een meer dat als een van de mooiste en meest spectaculaire bergmeren in de Kirgizische Republiek gezien wordt.

Kel Suu ligt in het westen van het Kolshaal-Too-gebergte, niet ver van de Chinese grens, en dit meer is zeer moeilijk te bereiken als je geen ervaren bestuurder bent en over een eigen 4×4-voertuig beschikt.

Je krijgt de kans om er een paar wandelingen te maken, de plaatselijke herders te ontmoeten en zo meer over hun dagelijkse leven bij te leren, te paard het gebied te verkennen, het meer per boot te ontdekken of gewoon ontspannen te genieten van de schoonheid en stilte van de natuur.

We bezoeken ook Tash Rabat, een 600 jaar oude karavanserai waar handelaars tijdens hun reis langsheen de Oude Zijderoute logeerden.

We trekken er voor een dag ter paard op uit naar de Tash Rabatpas, een 4.000 meter hoge bergpas vanwaar we een prachtig panoramisch uitzicht krijgen over het Chatyr Kulmeer, wat “Hemelsmeer” in het Kirgizisch betekent – de naam zegt het al!

Maar Kel Suu en Chatyr Kul zijn niet de enige prachtige bergmeren die je tijdens deze reis te zien krijgt!

We gaan ook op een tweedaagse paardentrektocht doorheen de fenomenale Terskye Alataubergpas (in het Centraal Tian Shan-gebergte) rond het prachtige Son Kulmeer. Onderweg ontmoeten we nomadische herders, proeven we van enkele Kirgizische nationale gerechten en slapen we in de joertkampen van nomadische Kirgizische families.

Na al deze paardentochten is er tijd om te ontspannen. We brengen een dagje door aan het het Issyk-Kulmeer waar je kan zwemmen in het wame water en ‘s avonds genieten we van een muzikaal optreden van een traditionele Kirgizische folkband.

Saving the best for last: een 4-daagse trektocht doorheen de Ala-Kulbergpas (in totaal ongeveer 65 km), langs de oevers van de Karakol-rivier, doorheen adembenemend valleien, weiden en canyons tot we het prachtige Ala-Kul bergmeer bereiken dat bekend staat om z’n steeds wisselende kleuren.

Tijdens deze trektocht kamperen we op de oevers van rivieren en het Ala-Kul meer en op de laatste dag kan je baden in de warmwaterbronnen van de Altyn-Arashan vallei.

We organiseren deze tocht in samenwerking met onze goede vriend en plaatselijke gids Aleksei van Kyrgyz Nomad. Toen Niko en ik in Kirgizië verbleven, heeft Aleksei ons de mooiste plekjes van het land laten zien en een geweldig inzicht in de cultuur gegeven.

Dit zijn wij (van links naar rechts): Niko – Cynthia – Aleksei

Tijdens zowel de paardentochten als de trektocht zullen we ook vergezeld worden door lokale berggidsen die ervoor zorgen dat we soepel onze weg doorheen de bergen vinden.

We kijken er naar uit je het beste van Kirgizië te laten zien! Het wordt een onvergetelijke reis en een unieke kans om de schoonheid van een werkelijk magnifiek land (dat een van onze favoriete bestemmingen ter wereld is!) te ontdekken!


Overzicht van de reis

 • Wanneer: 15 – 28 juli 2021 ; 15 – 28 augustus 2021  ; 12 – 25 september 2021 
 • Start & Einde: Bisjkek, Kirgizië
 • Transport: 4X4 SUV en minibus met airco
 • Slaapplaatsen: In het huis van een plaatselijke familie, joert, tent en pension
 • Maximale groepsgrootte: 15 personen
 • Intensiteit van de 4-daagse wandeling: gemiddeld tot zwaar (de 2e en 3e dag van de tocht zijn het zwaarste, we beklimmen steile heilingen op een uitdagend terrein en op grote hoogte (+3000 meter). Het is dus aangeraden om enkele maanden op voorhand je uithoudingsvermogen te trainen) 
 • Wie kan deelnemen: Deze groepsreis is geschikt voor avontuurlijk ingestelde reizigers vanaf 18 jaar. De gemiddelde leeftijd van de reizigers die in de voorbije jaren hebben deelgenomen, lag tussen de 20 en 65 jaar. De deelnemers zijn zowel van Belgische, Nederlandse als internationale afkomst (we hebben ook een Engelstalige beschrijving van dit avontuur) die alleen, met een vriend(in) of met een partner deelnemen. De rondreis is niet geschikt voor gezinnen met kinderen onder de 16 jaar.

Wil je graag deelnemen aan deze reis?

BOEK JE PLAATS HIER

EN ONTVANG 10% KORTING OP DE TOTALE KOSTPRIJS VAN DEZE GROEPSREIS!

(korting geldig tem 15 januari 2021)

Een van de groepen die deelnamen aan onze voorbije Avontuurlijke Reizen in Kirgizië


14-daagse reisbeschrijving

Dag 1: Bishkek –Orto Tokoi reservoir – Naryn – Kok-Kiya Valley (Kel Suu gebied)

We ontmoeten elkaar vroeg in de ochtend in Bishkek en vertrekken om 6 uur in de 4×4 wagens. We hebben een 10 uur lange rit voor de boeg! 

We maken onderweg enkele stops zodat we onze benen kunnen strekken en genieten van de prachtige uitzichten. Eén van de haltes is het waterreservoir Orto Tokoi.

Orto Tokoi Water Reservoir Kyrgystan

We lunchen in een plaatselijk café in Naryn zodat je van enkele traditionele Kirgizische gerechten kunt proeven. Nadat we onze buiken hebben gevuld, gaan we weer op pad en rijden we naar de Kok-Kiya vallei, een gebied dichtbij grens met China.

Onderweg worden we getrakteerd op spectaculaire landschappen van het At-Bashi gebergte en de Eki-Naryn Canyon.

We komen in de vroege avond aan in de vallei, waar we ons kamp opzetten bij de rivier. ‘s Avonds koken we samen ons avondmaal in de keukentent en genieten we van zowel de maaltijd als de spectaculaire zonsondergang in de vallei. 

Maaltijden inbegrepen: lunch, avondmaal.
Overnachting: tent
Voorzieningen: geen. Je kunt jezelf verfrissen in de rivier.

Dag 2: Op verkenning naar het Kel Suu meer

Na het ontbijt in ons kamp gaan we op verkenning naar het prachtige Kel Suu meer (ongeveer 1,5 km wandelen). Dit meer is één van de mooiste en meest unieke bergmeren van Kirgizië.

Kel Suu Lake Kyrgyzstan - Kyrgyzstan Travel Tour - 8-day Overland Expedition Journal of Nomads

Het meer ziet eruit als een kronkelende kloof en werd duizenden jaren geleden gevormd door een zware aardbeving. Het is omgeven door honderden meters hoge kliffen met talloze grotten en nissen. Er is een klein eilandje in het midden van het meer dat je per boot kunt bereiken.

Je kunt het gebied zowel te voet, te paard of per boot verkennen. Je kunt een boot huren of een paard huren bij de plaatselijke herders. Je kunt ook zwemmen in het meer maar weet dat het water erg koud (rond de 6ºC) is! Aan het eind van de dag keren we terug naar ons kamp.

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, avondmaal.
Overnachting: tent
Voorzieningen: geen. Je kunt jezelf verfrissen in de rivier.

Dag 3: Kel Suu – Tash Rabat

Na het ontbijt breken we ons kamp af en ruilen we de Kok Kiya-vallei in voor Tash Rabat. We rijden op off-road wegen langsheen de mooiste landschappen die je je maar kunt voorstellen.

We komen in de late namiddag in Tash Rabat toe, een 15e eeuwse stenen karavanserai die vroeger dienst deed als een roadside herberg voor de handelaars en hun dieren die vroeger langs de oude Zijderoute reisden.

We brengen de avond door in een joertkamp en genieten van een heerlijk Kirgizisch avondmaal.

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, avondmaal.
Overnachting: joert.
Voorzieningen: geen wi-fi, geen warme douche. Toilet is buiten.

Dag 4: Paardentocht naar Tash Rabat Pass

Vandaag gaan we te paard (in totaal 6 uur) doorheen de Tash Rabat-vallei naar de Tash Rabat Pass. Dit is een prachtige 4000 meter hoge bergpas die een spectaculair uitzicht over de Ak Sai-vallei en het Chatyr Kulmeer biedt.

Chatyr Kul is een van de diepste meren van Kirgizië en is het grootste deel van het jaar bevroren vanwege z’n ligging tussen gletsjers. Nadat we van het uitzicht en een picknick hebben genoten, keren we terug naar ons joertkamp  bij Tash Rabat.

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, avondmaal.
Overnachting: joert.
Voorzieningen: geen wi-fi, geen warme douche. Toilet is buiten.

Dag 5: Tash Rabat – Son Kul meer

Na het ontbijt stappen we in de auto en vervolgen we onze roadtrip naar het Son Kul meer. We rijden via binnenland waar we we enkele prachtige bergpassen oversteken.

In de vroege namiddag houden we een korte stop in een klein stadje waar we voorraden inslaan voordat we onze off-road reis naar het Son Kulmeer vervolgen.

We komen in de late namiddag toe aan het meer. Na aankomst krijgen we een avondmaal en overnachten we in een joertkamp aan de oevers van het Son Kulmeer.

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, avondmaal.
Overnachting: joert.
Voorzieningen: geen elektriciteit, geen wi-fi, geen warme douche. Toilet is buiten.

Dag 6:  Paardentocht van Son Kul naar Kilemche 

We beginnen de dag met een typisch Kirgizisch ontbijt in de joert. Daarna klimmen we op onze paarden en rijden we naar de Kilemche vallei langsheen een prachtige bergpas.

We lunchen in de vallei en brengen de middag door met het verkennen van het gebied (te voet of te paard), waarbij we een kijkje in het leven van de nomaden en hun cultuur kunnen nemen. 

We overnachten in een joert waar we ook genieten van een lokaal bereid avondmaal.

Kyrgyzstan Travel Tour - Staying in yurt camps

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, lunch, avondmaal.
Overnachting: joert.
Voorzieningen: geen elektriciteit, geen wi-fi, geen warme douche. Toilet is buiten.

Dag 7: Paardentocht van Kimeche Valley naar Son Kul meer

We beginnen onze dag met ontbijt in de joert waarna we terug op onze paarden springen. Vandaag nemen we een andere route en rijden we 3 uur lang overheen een prachtige bergpas terug naar het Son Kulmeer.

We komen in de vroege namiddag in Son Kul aan, dus er zal tijd zijn voor een duik in het meer, een wandeling of gewoon genieten van de schoonheid van het gebied.

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, lunch, avondmaal.
Overnachting: joert.
Voorzieningen: geen elektriciteit, geen wi-fi, geen warme douche. Toilet is buiten.

Dag 8: Son Kul meer – Issyk Kul meer

Na het ontbijt vertrekken we met de wagen naar onze volgend bestemming: het Issyk Kul meer. Onderweg rijden we langsheen prachtige bergpassen en maken we ook een korte wandeling naar een verborgen waterval.

We komen in de namiddag toe in het dorpje Kayi-Say, gelegen aan de zuidelijke oever van het Issyk Kul meer. Issyk Kul betekent “warm meer” in de Kirgizische taal omdat het ondanks de koude temperaturen in de regio tijdens de winter nooit bevriest. Er zal tijd zijn om te ontspannen op het ‘strand’ en te zwemmen in het meer.

‘s Avonds verblijven we in een joertkamp aan de oevers van het Issyk Kul meer en worden we getrakteerd op het muzikale optreden van een traditionele Kirgizische folkloregroep.

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, lunch, avondmaal.
Overnachting: Gedeelde slaapplaats in een joertkamp
Voorzieningen: Warme douche, westerse toiletten.

Dag 9: Issyk Kul meer –  Fairytale Canyon – Barskoon Waterfall – Karakol.

Na het ontbijt is er nog even tijd om een duik te nemen in het Issyk Kyl meer.  Daarna rijden we naar de “Fairytale Canyon” voor een korte wandeling. Deze canyon staat bekend om zijn unieke rode kleuren en vreemde vormen en is een paradijs voor fotografen.

Nadat we er wat tijd hebben doorgebracht, vervolgen we onze kleine roadtrip en stoppen we in de Barskoon Gorge waar we een prachtige waterval in het bos bezoeken.

Daarna zetten we onze reis verder naar het stadje Karakol, waar we de nacht in een gezellig pension doorbrengen.

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, avondmaal.
Overnachting: Gedeelde kamer in een pension
Voorzieningen: Warme douche, westerse toiletten, wifi.

Dag 10: Start van de 4-daagse trektocht: Karakol Valley

We ontbijten in het pension en brengen daarna alles in gereedheid voor de 4-daagse trektocht. In de late ochtend stappen we in de auto en rijden we naar de Karakol gorge. Dit is het startpunt van onze trektocht.

Vandaag wandelen we ongeveer 16 kilometer langs de oevers van de woeste Karakolrivier naar de Karakol Valley, waar we doorheen een beboste oase trekken en op fantastische uitzichten worden getrakteerd. Deze dag is eerder een ‘gemakkelijke wandeldag’ en een ideale inleiding om onze beenspieren in beweging te brengen.

We slaan ons kamp op aan één van de oevers van de rivier en genieten van een stevig avondmaal voordat we voor de eerste nacht onder de sterrenhemel slapen.

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, avondmaal.
Overnachting: tent
Voorzieningen: geen. Je kunt jezelf verfrissen in de rivier.

Dag 11:  Beklimming naar het  Ala Kul meer

We beginnen de dag met een stevig ontbijt voordat we onze tenten afbreken. Vandaag maken we de 12 kilometer lange beklimming naar het Ala-Kul-meer, gelegen op 3500 meter hoogte! De afstand lijkt niet lang maar deze dag is fysiek heel uitdagend omdat we meer dan 1000 meter langsheen een steil pad omhoog wandelen. Onderschat deze tocht niet! 

Vergeet ook niet af en toe te stoppen en om te kijken want de uitzichten zijn fenomenaal! Onderweg passeren we ook langs een prachtige waterval.

Nadat we het gletsjermeer hebben bereikt, dat als bijnaam ‘de ongerepte diamant van de Karakol Canyon’ heeft, hebben we nog iets minder dan een uurtjte gaan voor we ons kamp bovenaan de oevers van het meer bereiken. 

We genieten van een welverdiende rust terwijl we de steeds veranderende kleuren van het water bewonderen. Het meer verandert elk uur van azuurblauw tot violet, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, avondmaal.
Overnachting: tent
Voorzieningen: geen

Dag 12: Ala Kul pas –  Altyn-Arashan Valley

Na het ontbijt pakken we onze spullen in en vervolgen we onze tocht. De totale afstand bedraagt vandaag ongeveer 17 kilometer. De afstand lijkt misschien niet zo lang maar ook vandaag wordt het een uitdagende trekdag.

We beginnen eerst met een 2-uur durende uitdagende klim naar de Ala-Kul bergpas, gelegen op 3850 m hoogte. Eenmaal we de top bereiken, krijgen we een fenomenaal panorama van de hoogste toppen van het Terskey Alatau-gebergte te zien: Karakol Peak, Djigit en de Oguz Bachi Peaks.

Die pieken creëren een heuvelrug die van oost naar west over de horizon gaat. We pauzeren hier even om te genieten van het prachtige uitzicht voordat we beginnen aan onze afdaling naar de Keldeke kloof en de Altyn-Arashan vallei (2600m).

Altyn-Arashan betekent ‘Gouden Spa’ en staat bekend om zijn hete zwavelbronnen. Het mineraalwater heeft een temperatuur tussen 40 en 50°C. Zodra we aankomen, nemen we een welverdiend therapeutisch bad in de overdekte warmwaterbronnen voordat we bij een pension gaan eten. Daarna zetten we het kamp op om nog een laatste keer in onze tenten te slapen. 

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, avondmaal.
Overnachting: tent
Voorzieningen: baden in warmwaterbronnen, buitentoilet

Dag 13: Laatste dag van de 4-daagste trektocht: Altyn-Arashan – Ak-Suu – Karakol

Na het ontbijt starten we de laatste dag van de trektocht. We wandelen ongeveer 19 kilometer langs de oever van de Arashanrivier richting het dorp Ak-Suu, het eindpunt van deze trektocht.

In de ochtend kunnen we ook nog even een bad nemen in de ‘verborgen’ warmwaterbronnen die we langs de rivier kunnen vinden.

Nadat we in het dorp toekomen, springen we in de auto en rijden we terug naar Karakol. Die avond mogen we genieten van een feestelijk avondmaal in het pension waar we ook op dag 5 verbleven. 

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, avondmaal.
Overnachting: Gedeelde kamer in een pension
Voorzieningen: Warme douche, westerse toiletten, wifi.

Dag 14:  Terugkeer naar Bishkek.

We genieten van ons laatste ontbijt samen voordat we rond 9 uur in de ochtend terugkeren naar Bishkek.

Vandaag wordt het een lange dag rijden (7 uur)! Onderweg stoppen we even om de Jeti Oguz Gorge te bezoeken en we houden een lunchpauze aan de zuidelijke oever van het Issyk-Kul meer waar we ook nog even kunnen zwemmen.

Top Things to do in Kyrgyzstan - jeti oguz - Journal of Nomads

Jeti Oguz

Wanneer we toekomen in Bishkek, zetten we iedereen af in een centrale plaats in Bishkek waar we gemakkelijk de wagens kunnen parkeren en het materiaal kunnen uitladen. Indien nodig, bellen we een taxi zodat je vlot je hotel of hostel kunt bereiken.

Dit is het moment waarop het 14-daagse avontuur voorbij is! ‘s Avonds is er nog de gelegenheid om af te spreken met de groep zodat we afscheid kunnen nemen met een hapje en drankje erbij.

Maaltijden inbegrepen: ontbijt

Opmerking: deze reisroute kan worden gewijzigd in geval van weers- en andere onvoorziene omstandigheden.

In onderstaande video kan je bekijken hoe de tocht naar het Ala Kul meer in 2018 verliep:


Deelnameprijs

Prijs voor de 14-daagse rondreis: 1500 euro per persoon (max. 15 personen)

ONTVANG 10% KORTING OP DE TOTALE KOSTPRIJS VAN DEZE GROEPSREIS als je boekt voor 15 januari 2021!

Wat is inbegrepen in deze prijs?

 • Transport: minibus met AC en 4×4 SUV met ervaren chauffeur
 • Overnachtingen in gedeelde kamers bij gastgezin en in pension, gedeelde ruimte in joerts
 • Huur van een grote tent die wordt gebruikt als keuken en ontspanningsruimte voor de groep
 • Alle maaltijden vermeld in de reisbeschrijving
 • Alle activiteiten vermeld in de reisbeschrijving
 • Grensvergunningen voor het Kel Suu gebied
 • Toegangskaarten voor Tash Rabat, Fairytale Canyon, nationale parkgebieden in Karakol, warmwaterbronnen
 • 1 paard per persoon tijdens de 3-daagse paardentocht
 • Gecertificeerde plaatselijke gidsen en ruiters die ons vergezellen tijdens de paarden- en trektochten

Wat is niet in deze prijs inbegrepen?

 • Vliegtickets van en naar Bishkek
 • Verblijf in Bishkek (we kunnen je wel helpen bij het reserveren van een overnachting in Bishkek en vervoer van/naar de luchthaven)
 • Reisverzekering (verplicht om deel te nemen aan onze reis). 
 • Maaltijden die niet in de reisbeschrijving staan vermeld (er zijn mogelijkheden om snacks te kopen in een plaatselijke supermarkt voor we op de paard- en trektocht vertrekken)
 • Alcoholische dranken
 • Persoonlijke uitgaven en souvenirs
 • Privékamer in pension (in het pension deel je met 1 of 2 andere deelnemers een kamer. Als je een eigen kamer wil hebben, moet je dat van tevoren vermerlden en kunnen er extra kosten aan verbonden zijn). 
 • Kampeermateriaal: tent, slaapzak, slaapmatje (wij bieden je de mogelijkheid deze spullen voor de tocht te huren voor de prijs van max. € 10 per dag)
 • Aanvullende diensten: je kunt bvb. tijdens de 4-daagse wandeling naar het Ala-Kul-meer een persoonlijke porter aanvragen die je spullen (maximaal 15 kg) zal dragen (iets wat we heel sterk aanraden!!) Een plaatselijke porter vraagt €150 voor de 4 dagen (het geld gaat in z’n geheel naar deze kerel en z’n familie).

Wat je moet weten voor je deelneemt

 • Visum voor Kirgizië

Bij aankomst in Kirgizië krijg als Belg of Nederlander een gratis visum in de vorm van een stempel waarbij je 60 dagen lang in het land mag verblijven. 

 • Coronavirus

Vanaf 5 december 2020 zijn de grenzen van Kirgizië terug opent en verwelkomt het land toeristen. Momenteel kan je enkel via de luchthaven het land binnen, de landsgrenzen blijven momenteel nog dicht. Er wordt wel een coronatest (COVID-19 PCR test) vereist, maximum 72 uur voor aankomst, en je hebt een verklaring (ofwel PCR certificaat) nodig met een negatief COVID-19 testresultaat. 

 • Overnachtingen tijdens de 14-daagse rondreis

We hebben deze rondreis samengesteld met de bedoeling je een authentieke Kirgizische ervaring te geven.

Daarom organiseren we overnachtingen bij gastgezinnen, in pensions en in joerts, zodat je echt van de Kirgizische cultuur kunt proeven. We slapen in gedeelde ruimtes net zoals de Kirgizische families doen.

In de pensions heb je je eigen bed, bij het gastgezin en in de joert slapen we op dikke dekens op de vloer. Deze dekens zijn heel comfortabel en zacht en we kunnen je garanderen dat je lekker zult slapen! 

De overige nachten slapen we in tenten dus neem zeker een goed slaapmatje en een warme slaapzak mee, want de nachten in de bergen kunnen koud zijn!

 • Toiletten in Kirgizië

Er zijn geen westerse toiletten te vinden wanneer we rondrijden of ons in afgelegen gebieden bevinden. Zelfs bij benzinestations of wegrestaurants zul je het moeten stellen met een hurktoilet (een goede oefening voor de beenspieren 😉 ).

Met uitzondering van de pensions waar er een warme douche en een westers toilet aanwezig is, zijn de meeste toiletten buiten te vinden in de vorm van een klein houten gebouwtje met een gat in de grond. Soms is er wc-papier maar breng zeker ook een rol (of twee) wc-papier mee op deze reis.

Wanneer we bij het Kel Suu meer kamperen en tijdens de 4-daagse trektocht moet je je wel op je gemak voelen om in de grote wijde natuur naar het toilet te gaan. 

Tijdens het merendeel van deze reis zijn er ook geen warme douches beschikbaar (behalve wanneer we in een pension verblijven). Je kan je wel altijd verfrissen in de meren en rivieren.

Een typische ‘badkamer’ in een joertkamp

 • Eten in Kirgizië

Een typisch Kirgizisch ontbijt bestaat uit eieren, brood en/of havermoutpap.

De andere maaltijden bestaan meestaal  uit 2 gangen: eerst een hartig soepje, daarna een gerecht met schapenvlees, rundvlees en kippenvlees, geserveerd met noedels of rijst. Als je een vegetariër bent, laat het ons weten op het boekingsformulier zodat we maaltijden zonder vlees voor je kunnen regelen! 

 • Het weer in Kirgizië

Juli en augustus zijn de beste maanden voor paardrijden en trektochten in de bergen. De gemiddelde temperatuur in de bergen bedraagt overdag tussen 15 ºC en 25 ºC, de nachten kunnen kil zijn (tussen 0ºC en 5ºC).

Het weer in de bergen kan echter heel onvoorspelbaar zijn. Soms maken we 1 dag tijd zowel regen, sneeuw als zon mee. Breng dus warme en waterdichte kleding mee, geschikt voor alle weersomstandigheden.

 • Wat moet je zeker meenemen op deze reis

Omdat dit een avontuurlijke reis is, heb je een trekrugzak nodig waarin je je kleding, persoonlijke spullen, tent, slaapzak en matje kunt dragen. 

Wanneer je je inschrijft, krijg je van ons een gedetailleerd lijstje met alles wat je zeker moet meebrengen. 

Tijdens de 2-daagse paardentocht naar Son Kul en de 4-daagse trektocht naar Ala Kul ga je de spullen die je tijdens die dagen niet nodig hebt in een veilige plaatsen kunnen opbergen.

Onderschat de 4-daagse trektocht niet! We wandelen over ruw terrein, klimmen op steile hellingen en trekken op grote hoogtes (boven de 3000 meter). We raden ten zeerste een porter aan (€150 voor 4 dagen) !! Het geld gaat in z’n geheel naar deze kerel en terwijl jij je steentje bijdraagt aan de plaatselijke gemeenschap, draagt de porter jouw spullen zodat je ook meer van de trektocht zal kunnen genieten. 

Als je beslist om geen porter te nemen, probeer dan zo licht mogelijk in te pakken want je moet je eigen trek- en kampeeruitrusting en je persoonlijke voedingsvoorraad tijdens die 4 dagen zelf de bergen op en af dragen.

Kampeermateriaal zoals wandelstokken, tent, slaapzakken en slaapmatjes kunnen via ons worden gehuurd (niet meer dan €10 per dag). 

 • Elektronische toestellen opladen

We zullen slechts 3 dagen electriciteit hebben in de pensions om je telefoon, tablet of camera op te laden. Neem voldoende batterijen en een powerbank mee om je elektronische accessoires op te laden.

De stopcontacten in Kirgizië zijn dezelfde zoals in Belgie en Nederland dus je hebt geen adapter of wereldstekker nodig.

 • Zal deze reis gevaarlijk zijn?

We willen je een avontuurlijke ervaring geven, niet een gevaarlijke! Het grootste gevaar is dat je Kirgizië misschien niet meer wilt verlaten (daarom dat ik er bijna een volledig jaar heb doorgebracht en maar blijf terugkeren…).

Kirgizië is een van de veiligste landen in Azië. Om je veiligheid in de bergen te garanderen, worden we vergezeld door ervaren berggidsen die alle paden kennen. Veiligheid is onze prioriteit en we doen niets dat je in gevaar zal brengen!

Het enige gevaar is dat je verliefd zal worden op het land, de natuur en de mensen en er misschien niet meer zal willen vertrekken!

 • Moet ik ervaring hebben in kamperen/ paardrijden/ trektochten?

Je hoeft geen eerdere kampeerervaring te hebben maar je moet je er wel bewust van zijn waar je aan begint.

Dit is allesbehalve een luxueuze reis. Je moet je er dus goed bij voelen dat je dagenlang geen warme douche kan nemen (je kunt wel wassen in de meren of rivieren) en een boom of een gat in de grond als toilet te gebruiken.

Wanneer je je inschrijft, gaan we ook even naar je paardrijervaring polsen. Het is absoluut geen probleem als je nog nooit eerder op een paard hebt gereden. We zullen sowieso vooraf instructies geven en de paarden zijn het gewoon om onervaren ruiters op hun rug te dragen. Ze lopen heel langzaam, dus je hoeft alleen maar op het paard te zitten en te genieten van de rit. Er zullen ook enkele ervaren ‘horsemen’ meegaan met ons die je zullen begeleiden en helpen indien nodig.

De meeste deelnemers hadden voor deze reis nog nooit op een paard gezeten dus wees niet ongerust, we zullen je helpen!

Tijdens de trektocht helpen we elkaar met het opzetten van het kamp, het bouwen van een schuilplaats voor de regen en steunen we elkaar tijdens de steile en moeilijke delen van de tocht.

Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat de 4-daagse wandeling vrij zwaar kan zijn tijdens de beklimmingen. Als je op dagelijkse basis niet veel aan lichaamsbeweging doet, train dan zeker op voorhand en doe uithoudingsoefeningen voordat je aan deze trek begint.

Zelfs al heb je eerder een meerdaagse trektocht gedaan, onderschat de hoogte en het terrein niet. We maken geen ommetje het een park en we raden het je heel sterk aan dat je een porter inhuurt om je bagage te dragen. 

 • Hoog in de wolken

Tijdens deze reis bereiken we hoogtes met een gemiddelde van 3500 meter boven zeeniveau. Je hebt de tijd om te wennen aan de hoogte, maar in het geval je ooit problemen hebt gehad met hoogteziekte, vraag dan medisch advies voordat je deze reis boekt.

De hoogste plaatsen die we bereiken zijn de Tash Rabatpas op 4000 meter en de Ala-Kulpas op 3850 meter.

Mocht je nog vragen hebben over deze 14-daagse avontuurlijke rondreis, aarzel dan niet om mij een mailtje te sturen.


Boeking

Prijs deelname: €1500 per persoon (10% korting als je boekt voor 15 januari 2021)

Schrijf je in voor 15 mei 2021 .


Beschikbaarheid

15 – 28 JULI 2021 (nog 5 plaatsen beschikbaar)

15 – 28 AUGUSTUS 2021 (nog 12 plaatsen beschikbaar)

12 – 25 SEPTEMBER 2021 (nog 6 plaatsen beschikbaar)

 BOEK JE PLAATS HIER

Je deelname wordt bevestigd van zodra je het voorschot van €300 per persoon hebt betaald.

Het voorschot kan met een eenvoudige bankoverschrijving worden overgemaakt.  

Het resterende bedrag moet ten laatste op 31 mei 2021 worden betaald.

Zodra we je inschrijving hebben ontvangen, sturen we je via email de betalingsgegevens door. Je hebt dan 48 uur om het voorschot te betalen ter bevestiging van je deelname. Zo niet, dan moeten we je deelname annuleren en gaat je plaats naar de volgende persoon die boekt en betaalt!

Heb je nog vragen of wil je meer informatie, neem dan hier contact met mij op!

Annuleringsbeleid

Als je om welke reden dan ook je deelname aan deze tocht moet annuleren, wordt het voorschot niet terugbetaald (die gebruiken we om ter plaatse het voorschot op de accommodatie, vervoer en activiteiten te betalen van zodra deze is ontvangen).

Mocht je het totale bedrag al hebben betaald, dan is dit ons terugbetalingsbeleid:

Vóór 31 maart 2021 – 100% van de totale reissom (minus het voorschot)
Tussen 1 april en 30 april 2021 – 70% van de totale reissom (minus het voorschot)
Tussen 1 mei en 15 mei 2021 – 50% van de totale reissom (minus het voorschot)
Na 31 mei 2021 – Geen terugbetaling mogelijk.

In het geval jij of wij deze tocht moeten annuleren vanwege onvoorziene omstandigheden of overmacht (politieke redenen, pandemie, natuurrampen, …), krijg je de volledige reissom terugbetaald, minus het voorschot. We bieden je ook de mogelijkheid om het voorschot naar het volgende jaar te verplaatsen en je zo een gegarandeerde plaats te geven op een van onze reizen in Kirgizië in 2022.


We kijken er al naar uit om je mee te mogen nemen op dit fantastische avontuur !!
We hopen je deze zomer te mogen verwelkomen in Kirgizië!

Cynthia & Aleksei